Iskola, tiszta víz, tele has…
Számos afrikai kisgyereknek mindez nem adatik meg. Célunk, hogy ezen változtassunk.

Bezárt a shanzui ovi

Szomorú hírünk van mára… 💔

Az általunk 2017. óta – eleinte esetenként, majd később rendszeresen – támogatott shanzui ovi végleg bezárta kapuit. 😢

A COVID miatt tavaly márciustól idén januárig zárva volt minden iskola Kenyában, így a shanzui ovi is. Idén januárban – amikor az iskolák újra kinyitottak -, a shanzui ovi nem nyitott ki. Először azt gondoltuk, csak azért, mert a gyerekek szétszéledtek, és még nem értek vissza, de aztán néhány egyeztetés után kiderült, hogy Mama Janet már nem tudja/akarja folytatni az iskola üzemeltetését. Sajnálatos módon a mi anyagi helyzetünk nem annyira stabil, hogy az iskola fenntartását teljes egészében tudjuk finanszírozni (bérleti díjjal, tanári fizetéssel és minden egyéb költséggel együtt), így – fájó szívvel, de – el kellett engednünk ezt a kezdeményezést. 😭

Természetesen ezután sem állunk meg, és folytatjuk a rászoruló gyerekek támogatását Kenyában. Jelenleg – a nairobi Boston Iskolák mellett – leginkább a mombasai menedékotthon támogatására koncentrálunk. (Emlékeztetőül: ez az az otthon, ahol bántalmazott gyerekekkel, utcagyerekekkel és gyerekkereskedelem áldozataival foglalkoznak.)
Őket esetenként korábban is támogattuk már (pl. vittük őket párszor medencés kirándulásra). A COVID miatt most az ő helyzetük is nehezebb lett, így mostanában – a medence partik helyett – 1-2 havonta viszünk nekik tartós élelmiszert és higiéniai szereket.

Mindezek mellett egyéb állandó támogatást egyelőre nem tervezünk, eseti támogatásokban és kisebb egyedi projektekben gondolkodunk. A fejleményekről mindenképpen beszámolunk majd itt is.

Ezúton is szeretnénk megköszönni az ovi támogatóinak, az SZJA 1%-ot felajánlóknak és felhívásaink megosztóinak a kitartó támogatást és a sok-sok adományt. Reméljük, egyéb projektjeink során még találkozunk Veletek. 😉

Ha képek nézegetésével emlékeznél a shanzui ovira, itt megteheted

Harrietnek támogatót keresünk

Harriet egy szerény, dolgos családból származó, nagyon okos leányzó. Az általános iskolában az egyik legjobb tanuló volt az osztályában (2019-ben volt végzős), és minden tehetsége meg van ahhoz, hogy a középiskolában (sőt akár később) is jól teljesítsen. A szülei viszont sajnos nem tudják kifizetni az iskoláztatás egyéb költségeit (tandíj, egyenruha, iskolaszerek, stb.), mert alkalmi munkákból származó jövedelmük még a napi szükségletek előteremtése is gondot okoz számukra.

Miután befejezte az általános iskola 8. osztályát, a decemberi szünet idejére, Harriet kisebb házimunkákat vállalt egy környéken élő hölgynél. A hölgy meglátta Harrietben a tehetséges, szorgalmas lányt, és – miután megtudta, hogy a szülei nem tudják az iskoláztatása költségeit fizetni – felajánlotta, hogy támogatja Harriet tanulmányait. Ennek köszönhetően Harriet elkezdte 2020-ban a középiskolát, és a COVID miatti márciusi bezárásokig rendszeresen járt iskolába.

Sajnálatos módon az iskola januári újranyitásakor Harriet nem jelent meg az iskolában. Némi nyomozás után kiderült, hogy a hölgy, aki tavaly segítette, a járvány miatt elvesztette munkáját, visszaköltözött vidékre, és nem tudja tovább támogatni Harrietet.
Harrietnek sürgősen támogatókra van szüksége, hogy folytatni tudja tanulmányait, és álmát, hogy újságíró legyen, valóra tudja váltani.

Ha szeretnél Harrietnek segíteni álma valóra váltásában, légy állandó szponzora “Fogadj örökbe – Jelképes örökbefogadási” programunkon keresztül vagy támogasd egyszeri adományokkal, amíg találunk neki hosszú távú támogatót. Jelképes örökbefogadási programunkról és a támogatási lehetőségekről weboldalunkon tájékozódhatsz: https://hu.afroho.org/ki-fogad-orokbe/jelkepes-orokbefogadas/

Ha kérdésed van vagy szeretnél segíteni, írj nekünk az [email protected] email címre.

Clarenek egyszeri támogatókat keresünk

Büszkeségünk, Clare  <3

Clare rendkívül szegény családból származik. Családjának anyagi támogatására sajnos már egészen kicsi korától nem számíthat, ezért Clare tanulmányait – a nairobi Boston Iskolákban – évek óta magyar támogatók finanszírozzák. A támogatás nélkül Clarenek esélye sem lett volna az általános iskola, majd a középiskola elvégzésére.

A támogatásnak hála azonban Clare tavaly leérettségizett és remek eredményének köszönhetően idén októbertől felvételt nyert a nairobi Kenyatta Egyetem kereskedelmi (BSc) szakára. Ez hatalmas lehetőség Clare számára, melynek segítségével végérvényesen maga mögött hagyhatja a nyomornegyedet és olyan életet élhet, amelyről a szülei álmodni sem mertek. 

A tanulmányai megkezdéséhez szükséges legfontosabb költségek – tandíj, szállás, közlekedés, étkezés – első féléves fedezetét szerencsére sikerült előteremteni, így Clare a közelmúltban ténylegesen is megkezdte tanulmányait az egyetemen. A képek az egyetem területén – a könyvtárban, az udvaron és az épület előtt – készültek.

Clarenek azonban a tanulmányaihoz és az egyetemi adminisztrációs kötelezettségeinek teljesítéséhez nagy szüksége lenne egy laptopra is. Ennek beszerzésére sajnos nem áll rendelkezésünkre a szükséges összeg. 

Ha Te is szeretnél segíteni Clarenek a laptop megszerzésében, kérjük, támogasd adományoddal kezdeményezésünket.

Számlaszámunk (ahová az adományokat várjuk):

VitaFutura Kh. Alapítvány 16200199-11526302
A közleményrovatba pedig ne felejtsd el beleírni: “Clare”

Nagyon köszönjük.

Passzold vissza, Tesó!

A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek. Nem is sejtve micsoda kincs rejlik benne.

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, nemzeti parkokban, veszélyeztetett fajok élőhelyén, többnyire illegális módon bányásszák. A gorillák, csimpánzok és bonobók élőhelyét drasztikusan megváltoztatja a bányászat. Az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be. A környéken élő állatokat tömegesen mészárolják annak érdekében, hogy a bányászokat élelemmel lássák el.
Ráadásul a bányák jó része illegális és életveszélyes, ahol éhbérért vagy szeretteik életért cserében dolgoznak a helyiek. A szűk, rozoga járatokba csak gyerekek férnek be, így az ilyen bányákban magas a gyerekmunka aránya. A mobiltelefonok számának növekedésével és a gyakori telefon, laptop, tablet, GPS stb. cserével a koltán iránti kereslet folyamatosan nő, és a helyzet tovább romlik.


A folyamat ugyanakkor a mobiltelefonok újrahasznosításával megfékezhető. Ennek érdekében indult az ún. “Passzold vissza Tesó” kampány, melynek keretében gyűjtőpontokon gyűjtik a használaton kívüli – akár működésképtelen – mobiltelefonokat.

Nézz körül otthon, gyűjtsd össze a fiókok mélyén rejtőzködő vagy polcokon porosodó használaton kívüli mobiltelefonokat, és dobd be a hozzád legközelebbi gyűjtőponton kihelyezett dobozba. Vagy jelentkezz gyűjtőpontnak.
És persze, cseréld le ritkábban a telefonod, laptopod, tableted, egyéb kütyüd. Használd őket, amíg csak lehet, nem kell mindig a legújabb modellt megvenni. Ezzel még többet tehetsz a gorillák, bonobók és csimpánzok élőhelyének megmentésért és az illegális koltán bányászat felszámolásáért. 

Kép forrása, valamint további információ a programról, az illegális bányászatról és a gyűjtőpontokról a Jane Goodall Intézet honlapján, ide kattintva található. 

 

Shanzui ovi update

2018. februártól teljes egészében támogatóink adományaiból és egyéb bevételeinkből tartjuk fent az ovit (erről részletesen itt olvashatsz), és így rendszeresen – havonta minimum egyszer, de akár többször is – ellátogatunk az oviba. A látogatások során készült képeket és információkat folyamatosan megosztjuk Facebook oldalunkon és az ott található “Shanzui óvoda” fényképalbumban. A shanzui ovival kapcsolatos legfontosabb információkért és fényképekért kérjük, látogass el Facebook oldalunkra. Köszönjük. 

Shanzu ovilátogatás (2018. március 12.)

Ma elugrottunk a shanzui oviba. Nem a szokásos, nagybevásárlós látogatás volt, csak azért mentünk, hogy kifizessük az épület bérleti díját, és a tanítónő (Mama Janet) fizetését, valamint felmérjük, hogy mire van szükség, mit kell megvennünk a héten. Vinni csak mahambrit (helyi fánk féle, amit leginkább reggelire vagy uzsonnára fogyasztanak) és néhány kiürült műanyag flakont és konzerves dobozt vittünk magunkkal, amit majd számoláshoz használnak a gyerekek, illetve ceruzákat vagy kupakokat (amit szintén a számoláshoz használnak) tartanak majd benne. Ezzel fontos lépést tettünk a hulladék-újrahasználat terén is. 🙂

Shanzui gyerekek - afrikai óvodás gyerekek ülnek az asztalnál

 

Szerencsére élelmiszerrel elég jól állnak, Mama Janet szerint a múltkori ellátmány eltart még pár hétig. Ennek örömére és azért, hogy kicsit változatosabb legyen a gyerekek étrendje, azt tervezzük, hogy még a héten viszünk a bab mellé egy helyi zöldborsót, omenát (szárított halat), illetve némi gyümölcsöt is.

Mivel az előző hónapból (ami ugye gyakorlatilag csak fél hónap volt) maradt némi keretünk, azt egyéb olyan dolgokra költjük, amikre nagy szükség van: füzetek, könyvek, cipők, kréta.

Bár Mama Janet kérte a szülőket, hogy hozzanak füzeteket és tankönyvet, eddig senki nem hozott, úgyhogy a héten a múlt hónapban megspórolt pénzből megvesszük a szükséges füzeteket és tankönyveket. Minden gyerek kap egy vonalas, egy kockás és egy sima füzetet, a betűkhöz, a számokhoz, illetve rajzolni. A kicsik olyat, amiben nagyobb a távolság a vonalak között, illetve amelyikben nagyobbak a négyzetek, a nagyobbak normál füzetet. Ezeket a gyerekek nem fogják hazavinni, hanem az iskolában marad, és csak ott fogják használni a gyerekek. (Ha hazavinnék, nagyon hamar tönkremenne vagy elveszne, ráadásul táskája sincs a gyerekek nagy részének, amibe bele tudnák tenni a füzeteket.) Óvodában még úgysem kell otthon tanulni, úgyhogy felesleges is hazavinni.

Afrikai kisgyerek lábának körberajzolása cipőmérethezVeszünk még pár könyvet is, hogy a tanterv szerint tudjanak majd haladni, mert eddig Mama Janet leginkább fejből tanította őket, de a negyedéves vizsgák teljesítéséhez fontos lenne a tanterv szerint haladni. Mivel mindenféle korosztályú gyerek van most az oviban, így mindegyikből veszünk egyet-egyet, legfeljebb majd egyszerre többen is használják őket.

Szeretnénk még cipőket is venni, mert a múltkori használt cipőből nem jutott mindenkinek, és a cipő errefelé a legnagyobb fogyóeszköz. Igazándiból iskolai cipőt szeretnénk venni, olyat, amit az egyenruhához hordanak. Igaz, hogy egyenruhája a gyerekek egy részének nincs és a többieknek is csak eléggé szedett-vedett egyenruhája van (a 8 gyerekből négynek van hivatalos egyenruhája, háromnak teljesen másfajta, de legalább egyenruha, a legkisebbnek, Jamesnek pedig semmilyen egyenruhája nincs), gondoltuk, első körben rendet raknánk a cipők terén. A cipők még inkább szedett-vedettek. Úgyhogy lábméretet vettünk a gyerekektől. 🙂 Volt, akinek a cipője alapján be tudtuk azonosítani a lábméretét, de a többségnek körberajzoltuk a lábát, és majd az alapján vesszük meg a cipőt és a hozzávaló zoknit. 🙂 Erre már nem biztos, hogy elég lesz a keretünk, de azért megpróbáljuk, hátha sikerül “felcipőzni” a gyerekeket. 🙂  

 

Segíts egy rongybabával!

Oborzil Melinda vadonatúj és szuper jó kezdeményezése a shanzui ovi támogatására, amelyet – velünk előzetesen egyeztetve – a Facebookon indított el tegnap. <3

“Olyan anyukàkat,nőket,lànyokat vagy nagymamàkat keresek akik szeretnek rongybabàkat varrni vagy horgolni, s részt vennének ezzel egy kenyai elmaradott óvoda (a bérleti dìj hiànyàban bezárják az ovit) megsegítésén. A babàkat később licitre bocsájtanám az ismerőseim között és a befolyt összeggel egy kint élő magyar làny vàsárolna élelmiszereket és alapvető dolgokat, illetve hozzájárulna a bérleti díjhoz is a shanzui óvoda/óvodàsok részére.
Ha ismersz valaki, aki szívesen csatlakozna kérlek juttasd el ezt az üzenetet hozzà. 
Egy rongybabàval több kis ovis életét teszed könnyebbé és biztosítod azt, hogy legalàbb egy ideig legyen nekik élelmiszer biztosítva.
Írjatok nyugodtan és osszátok meg a bejegyzést.
Köszönjük ♡”

A kezdeményezést hazai koordinációját Melinda – az AfRoho önkénteseként – végzi. Ha szeretnél segíteni, kérjük, vedd fel közvetlenül Melindával a kapcsolatot (Facebookon keresztül itt) vagy írj nekünk, és mi összekötünk vele. 
A kezdeményezés  kapcsán összegyűlt támogatásból, az AfRoho program vezetője, Vaszari Móni fog bevásárolni az ovisok számára. <3 

Változások a shanzui oviban

2018. februártól jelentős változások léptek életbe a shanzui oviban.

(Az intézményt bár „ovi”-nak vagy „óvodának” hívjuk, egyáltalán nem hasonlít a hazai óvodákra. Gyakorlatilag inkább iskola-előkészítő, amely a 3-6 éves korosztály számára biztosít oktatást. Az óvodában a gyerekek a számokkal és a betűkkel ismerkednek, megtanulják a 10-ig való összeadást, és rengeteg mondókát és éneket. Az intézményben dolgozók így nem óvónők, hanem sokkal inkább tanítónők. Itt így is hívják őket: óvodai tanár (angolul: „kindergarten teacher”).

Az ovit 2016. januárban alapította Mama Janet, aki – mivel az előzetes várakozásokkal szemben a szülők szinte egyáltalán semmit nem tudtak fizetni a gyerekek ellátásáért – gyakorlatilag egyedül, saját zsebből finanszírozta az óvoda fenntartását. Mi időnként – leginkább egyéni adományoknak köszönhetően – egy-egy élelmiszer- és/vagy iskolaszercsomaggal besegítettünk, amikor tudtunk, illetve tavaly (2017) februárban vittünk egy adag játékot és ruhát a gyerekeknek, de az már tavaly is látszott, hogy komolyabb segítség nélkül az óvoda nem lesz hosszú távon fenntartható.

Az óvodának helyet adó épületet Mama Janet volt férje biztosította, elvileg bérleti díj felében, de mivel Mama Janet az elmúlt két évben egyszer sem tudott neki bérleti díjat fizetni, így a tulajdonos (a volt férj) a szerződést a tavaly év végi szünet (november-december) alatt kénytelen volt felmondani, és az épületet fizető albérlőknek kiadni.
Az oviban az elmúlt két év alatt két tanítónő volt, Mama Janet és Ms Flora Mama Janet gyakorlatilag ingyen dolgozott, sőt a bejárás (úti) költségeit is saját zsebből finanszírozta. Ms Flora az elmúlt három hónapban egyáltalán nem kapott fizetést, és mivel így a bejárás költségei sem térültek, évvégén felmondott. Az idei évet így Mama Janet egyedül kezdte az iskolában.

Az évvégi szünet után a gyerekek száma is jelentősen megcsappant. A gyerekek egy része vidékre költözött (Kenyában gyakori jelenség, hogy ha a szülők nem boldogulnak a városban, akkor visszaköltöznek vidékre a szülői-családi házba.) Más részük – leginkább pont azok, akik valamennyi tandíjat tudtak fizetni az elmúlt időszakban – egy alapítványi támogatásnak köszönhetően másik iskolában kezdtek el tanulni, illetve voltak olyan gyerekek is, akik idéntől már általános iskolába járnak. Így a tavalyi 22 fő után idén 8 fővel kezdte a tanítási évet az ovi.

Mivel az eredeti épületből ki kellett költözni, így egy másik – az ovi melletti, szintén a volt férj tulajdonában álló – épületben indult az idei év. Ez az épület kevésbé alkalmas iskolai tevékenységre, mert egyetlen nagy teremből áll (ld. kép). Terv szerint hétvégenként templomként üzemel majd (ha találnak bérlőt), így a gyerekek – viszonylag kedvező havi díj mellett – napközben továbbra is használhatják az épületet.

A januári kezdést követően néhány hét után azonban újabb szünet következett, mert Mama Janet családjában többen is megbetegedtek a Chikungunya nevű, szúnyogok által terjesztett betegségben, ami tavaly évvégén ütötte fel a fejét Mombasában. Az ovi hetekig zárva volt, és Mama Janet azt fontolgatta, hogy nem is nyitja meg újra. Miután két évig tulajdonképpen saját zsebből működtette az óvodát és finanszírozta a kiadásokat, a forrásai teljesen kiapadtak és még egy ilyen évet vagy akárcsak egy harmadévet már semmiképpen sem tudott vállalni.

Mi nagyon nem szerettük volna, ha az iskola bezár és ezek – a leginkább rászoruló gyerekek – oktatás, napi figyelem és étkezés nélkül maradtak volna. A környéken élő hasonló gyerekek a nap nagy részét az utcán töltik, gyakran korgó gyomorral, szakadt ruhákban, és mivel az alapoktatásból kimaradtan, nagyon nehezen tudnak beilleszkedni és felzárkózni az iskolában. Többnyire nem is igazán szokott nekik. (Nem akarunk hatásvadászok lenni, de sajnos tényleg így van. 🙁 ) Viszont felelőtlen ígéreteket sem akartunk tenni, és nem akartuk be nem tartható vállalásokkal áltatni sem a szülőket, sem főleg a gyerekeket.

Ebből adódóan kompromisszumos megoldásként, a shanzui ovi részére felajánlott eddigi adományokat és alapítványunk egyéb mozgósítható forrásait (pl. 1% bevétel, céges adomány) figyelembe véve, kissé szűkös keretekkel, de február 12-én újranyitottuk az ovit az alábbi feltételekkel:

  • Az ovi egyelőre – amíg nem sikerül további, lehetőleg állandó forrásokat bevonni – minimál üzemmódban működik: max. 10 gyerkőcöt tudunk fogadni, 1 tanítónővel, napi kétszeri, nagyon alap étkezéssel. Ezen feltételek mellett a jelenleg rendelkezésre álló kereteinkből remélhetőleg egész évben tudjuk üzemeltetni az ovit.
  • A szülőktől nem kérünk tandíjat, és nem tesszük kötelezővé az egyenruhát. (Utóbbi egyébként Kenyában az iskolai lét feltétele, úgyhogy erre valami megoldást kell majd találnunk, de átmenetileg vállaltuk a kockázatot.)
  • Az egyetlen dolog, amit a szülőktől kérünk az, hogy hozzanak a gyerekeknek füzetet és ceruzát. De – mivel a második napon még senkinek nem volt sem füzete, sem ceruzája – úgy tűnik, ez is túl nagyon kihívásnak bizonyul, pláne azoknál a szülőknél, ahol 2 vagy 4 gyerkőc is az oviba jár.
  • Az AfRoho – a ti támogatásotokkal – finanszírozza a költségeket: mi fizetjük hónap elején a bérleti díjat, hónap végén a tanítónő (Mama Janet) fizetését, illetve havonta egyszer bevásárolunk a reggelihez és az ebédhez.
  • Mivel a havi keret elég alacsony, így az étkezés egyelőre nem lesz túl változatos sajnos: reggelire porridge (helyi kása), néhanapján tea és mandazi (helyi fánk-féle), ebédre rizs, bab, ugali (helyi puliszka). Ennél többet, illetve változatosabbat egyelőre két okból sem engedhetünk meg magunknak: 1) a keretből nem telik rá, 2) mivel Mama Janet egyedül van, nem tud több időt a konyhában tölteni sem főzéssel, sem mosogatással. (Hazai szemmel nézve iszonyúan egy síkú ez a táplálkozás, de egyrészt Kenyában eleve kevésbé változatosak az ételek, másrészt az unalmas étkezés még mindig jobb, mint az éhezés, úgyhogy egyelőre kénytelenek vagyunk „beérni” ezzel.)

Jövőbeli terveink:

  • Szeretnénk egyrészt egy másik óvónőt felvenni. Egyrészt azért, hogy az étkezés fent említett gondját is megoldjuk, másrészt azért, hogy ha Mama Janet nem tud valamilyen oknál fogva (pl. betegség miatt) jönni, akkor se kelljen az ovit még csak átmenetileg sem bezárni.
  • Szeretnénk változatosabbá tenni a gyerekek étkezését. Bár Kenyában eleve nem annyira változatos az étkezés, zöldséggel, gyümölccsel, tésztával, a bab mellett egyéb hüvelyesekkel, chapatival szeretnénk kiegészíteni a választékot, hogy a gyerekeknek ne minden nap ugyanazt kelljen enniük.
  • Szeretnénk javítani a körülményeken: könyveket és füzeteket, írószereket biztosítani, beszerezni egy táblát, kicsit kidekorálni a termet és javítani a felszereltségen (pl. egy szekrényt vagy polcot beszerezni a játékoknak és a könyveknek).
  • Szeretnénk egyenruhát biztosítani a gyerekeknek.
  • Szeretnénk lehetővé tenni, hogy több gyerek járhasson az oviba.
  • Szeretnénk néha napján kirándulni vinni a gyerekeket és/vagy játékos foglalkozásokat tartani nekik. (Utóbbin valamennyit a második tanítónő jelenléte is segíthet, de az anyagszükséglet miatt további forrásokra is szükségünk lesz.)
  • Hosszabb távon jó lenne visszaköltözni az eredeti épületbe, ahol kedvezőbbek a körülmények.

Mindezek megvalósításához viszont további forrásokra és támogatásokra lesz szükségünk. Nem iszonyú óriási pénzekre, de a „sok kicsi sokra megy” elv sajnos a költségek esetén is megállja a helyét. Egy tanítónő havi költsége például havi 30 ezer forint. (Mama Janetnek jelen pillanatban kevesebbet fizetünk, de hosszú távon az ő fizetését is mindenképpen emelni kell, mert a jelenlegi összeg nagyon alacsony.) Étkezésre jelen pillanatban – iskolaidőben – havi kb. 35 ezer forintot szánunk. Ez a fent vázolt, nagyon alap és nagyon egysíkú étkezésre ad lehetőséget. Bármilyen további összeg javítana a helyzeten.

A füzetek és ceruzák költsége gyerekenként néhány száz, max. 1000 forint, a könyvek beszerzési ára darabonként 3-5 ezer forint, használtan még kevesebb. Az egyenruhák beszerzésének költsége szintén hasonló nagyságrend. (Ráadásul a könyvekből például nem is kell minden gyereknek külön venni, vennénk párat az ovi részére, amit a gyerekek közösen tudnának használni.)

Már néhány ezer forint támogatás is nagy segítséget jelentene céljaink megvalósításához, ezért kérünk, hogy – ha akármilyen kis összeggel hozzá tudsz járulni – segíts nekünk. Ha pénzadományra nincs lehetőséged, ajánld fel adód 1%-át a VitaFutura és az AfRoho program javára. Köszönjük.

 

Adószámunk: 18209974-1-41

Bankszámlaszámunk: 16200199-11526302

(MagNet Bank Zrt., a kedvezményezett neve: VitaFutura Kh. Alapítvány, közlemény: Shanzu)

 

Ha kérdésed van, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email-címen.

 

Shanzu ovilátogatás (2018. február)

Ma a shanzui oviban jártunk. Van jó pár változás az ovi háza táján, erről készítünk egy rövid összefoglalót a napokban… 

Ma a szokásos tartalmú, de jóval kisebb méretű (értékű) tartósélelmiszer-csomaggal érkeztünk, illetve vittünk pár ruhát és cipőt is a gyerekeknek. Utóbbit jellemzően hazai adományokból tettük félre a gyerekeknek, és tavaly évvégén lelkes önkéntesek (Kenyában nyaralók :-)), valamint az AfRoho program Kenyában élő vezetője, Móni révén jutott el Kenyába.

Az élelmiszercsomagban 20 kg bab, 25 kg rizs, 10 kg kukoricaliszt, 10 kg cukor, 20 kg porridge, 5 l étolaj, 2 kg só, 0,5 kg tea és egy doboz keksz volt; összesen mintegy 23 ezer forint értékben. Ez a mennyiség remélhetőleg elég arra, hogy a gyerekek az elkövetkező 3-4 hétben napi kétszer – reggelire és ebédre – ennivalót kapjanak. Egyelőre nem lesz túl változatos az étkezésük, de ezen a jövőben remélhetőleg tudunk majd változtatni. (Ld. a fent hivatkozott összefoglalónkat.)

A részletekről, és arról, hogy miért kisebb a mostani csomag a szokásosnál, a készülő beszámolóban olvashattok majd… 

Update: az összefoglaló közben el is készült, és itt elérhető

A shanzui ovinak sürgősen támogatókat keresünk

Shanzu oviA Shanzuban üzemelő, általunk is támogatott ovinak a gyerekek szülei által fizetett tandíjakból sajnos nincs elég bevétele, így az ovi alapítója, Mama Janet egy ideje sem a tanítónőt, sem az épület bérleti díját nem tudja fizetni. Az eddigi tanítónő sajnos már fel is mondott (most Mama Janet egyedül foglalkozik a gyerekekkel), az épület tulajdonosa pedig a bérleti szerződés felbontását fontolgatja. 

Mivel a környéken élők mind szegény családok, sokszor egyedülálló és/vagy munkanélküli szülőkkel, így nem tudnak megfelelő mértékű tandíjat fizetni (annyit, amennyivel az ovi önfenntartó lehetne, sőt gyakran semennyit sem), ezért a mi támogatásunk nélkül az ovi nem tud fennmaradni. 
Amennyiben nem sikerül az ovi számára szponzorokat találnunk, az ovit sajnos be fogják zárni, és – egyéb alternatíva híján – a gyerekek nem fognak tudni óvodába (ami Kenyában az iskola-előkészítőt jelenti) járni, így az általános iskolát is jelentős hátránnyal tudják majd csak elkezdeni. 

Ha szeretnéd támogatni az ovit – akár egyszeri, akár rendszeres adománnyal; akár kisebb, akár nagyobb összeggel – kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email címen. 

Akkor is jelentkezz, ha most éppen nem tudod az ovit támogatni, de egy-két hónapon belül várhatóan lesz majd rá lehetőséged. (Szeretnénk látni, hogy milyen nagyságrendben tudjuk vállalni az ovi támogatását az idén, és ez alapján megegyezni az épület tulajdonosával, illetve egy új tanítónővel.) 

Nagyon köszönjük.

Az oviról bővebben itt olvashatsz.